Koolhydraten in brood

Brood bevat vooral koolhydraten in de vorm van zetmeel. Dat is een goede energieleverancier (oftewel 'brandstof') voor ons lichaam. Het zetmeel wordt in de maag en darmen afgebroken tot kleine brokstukjes glucose die in het bloed worden opgenomen. Het lichaam kan de glucose dan direct gebruiken of opslaan als reserve. Want het lichaam heeft eigenlijk de hele dag glucose nodig. De hersenen functioneren niet zonder glucose. Ook wordt voor het bewegen van de spieren veel glucose gevraagd. Behalve energie aan de hersenen en spieren, geven koolhydraten energie aan de rode bloedcellen, het niermerg en de melkklieren. 

Bij 'koolhydraten' en 'energieleverancier' wordt snel gedacht aan te dik worden. Maar koolhydraten in de vorm van zetmeel zoals bijvoorbeeld in brood, vormen zelden een probleem. Daarnaast levert brood - voornamelijk volkorenbrood - ook voedingsvezels die zorgen voor een verzadigd gevoel.

Sporters die heel veel energie nodig hebben om topprestaties te leveren, gebruiken juist koolhydraatrijke producten als brood, rijst, pasta of aardappelen.

Brood met minder koolhydraten

Er zijn specifieke diëten die uitgaan van een koolhydraatarme voeding. De laatste jaren komt een koolhydraatarme voeding steeds vaker in het nieuws. Het Atkins-dieet, het Montignac-dieet en Dr. Frank-dieet komen neer op een eetpatroon met veel vet en eiwit en weinig koolhydraten (suikers, zetmeel en voedingsvezel). Brood, graanproducten, aardappelen, rijst en pasta zijn in deze diëten verboden of (in de vervolgfase) zeer beperkt toegestaan. In de praktijk leidt een koolhydraatarm dieet er helaas vaak toe dat men door de lage consumptie van fruit en graanproducten onder andere te weinig voedingsvezel binnen krijgt.

Voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, kan brood met een verlaagd koolhydraatgehalte een middel zijn om binnen dit dieet toch nog voldoende voedingsvezel binnen te krijgen. Wij adviseren daarom om bij de ontwikkeling van koolhydraatarm brood juist vezelrijke ingrediënten te gebruiken, zoals peulvruchten, noten en zaden. Zo kan het tekort van vezels deels worden opgevangen.

 

*bron brood.net